Humanitarna akcija Drobtinica

torek, 11. novembra 2014, avtor Nana Ladinek, mentorica prostovoljcev

Oktober je en tak rodoviten mesec, radodaren z barvami, grozdjem, prostimi dnevi in tudi z dobrodelnostjo. Vsako leto se osnovnošolci - prostovoljci izkažejo in izvedejo humanitarno akcijo Drobtinica kot obeležitev svetovnega dneva hrane. To je akcija Rdečega križa, ki je iz prvotne prodaje kruha prerasla svoje okvire. Na stojnici prodajamo od meda, marmelad, sokov, kruha in peciva, do zelenjave, jajc, sladkarij.

Vse to nam predhodno podarijo lokalni podjetniki, trgovine in posamezniki, ki se jim na tem mestu iskreno zahvaljujemo.

 

Ves denar, ki ga zaslužimo s prodajo in s prostovoljnimi prispevki, predamo šoli v socialni del šolskega sklada. S tem denarjem šola pomaga otrokom iz socialno ogroženih družin pri plačilu šole v naravi ali šolske prehrane.

Še nekaj letošnje statistike:

  • prodali smo 109 kg kruha, 33 paketov peciva, 15 paketov rezancev, 15 kozarcev medu, marmelade in kompotov;
  • sodelovalo je 15 učencev od 3. do 9. razreda, 1 mentorica in 2 članici Rdečega križa Lovrenc na Pohorju;
  • obiskal nas je tudi sekretar OZ RK Maribor, g. Alojz Kovačič, ki je bil izredno navdušen nad zagnanostjo mladih prostovoljcev, estetiko stojnice in nad količino zbranih sredstev.

Akcija je sicer že poznana v kraju in po večini tudi dobro sprejeta, se pa še najdejo ljudje, ki neumorno pogledujejo stran od stojnice, zelo odločno odklonijo, da bi sploh poslušali otroke, ki pripovedujejo o namenu akcije in ti povedo, da že vse, kar ponuja stojnica, imajo doma.

Otroci si k sreči zapomnijo druge poglede, iskreno hvaležnost in zanimanje, zapomnijo si občutek ponosa ob lastni koristnosti in zapomnijo se, da so uspešno zbrali 600€ (!) za učence svoje šole.

 

 title=
 title=