Florjanova maša

sreda, 10. maja 2023, avtor Mateja Bečan, foto Sašo Omerzu

4. maja goduje sv. Florjan, katerega čaščenje se je do danes ohranilo predvsem v avstrijskih deželah in na Bavarskem. Ker je gasilska dejavnost izredno priljubljena tudi v krajih po Sloveniji se sv. Florjana, po rimokatoliškem verovanju patrona, ki ščiti pred požari in poplavami, gasilce pa varuje pri gašenju ter preostalih aktivnostih reševanja, z mašami in slovesnostmi spomnijo na nedeljo po godovnem dnevu. 

V zgodovinskih virih se celo omenja, da so gasilce v Dravski banovini imenovali za viteze svetega Florjana. Lovrenški »vitezi« Prostovoljnega gasilskega društva so se kot že nekaj let zapored na ta dan udeležili maše v farni cerkvi sv. Lovrenca, prisotna pa je bila tudi pihalna godba, ki deluje v okviru društva. Ta je poskrbela za glasbeni del med mašo in po njej, temu pa je sledilo dopoldansko druženje pred cerkvijo.

Lovrenški godbeniki pa so prvič v tem letu ponovno strnili vrste že na praznik dela, ko so v jutranjih urah po kraju igrali prvomajske budnice in koračnice. V naslednjih dveh mesecih skupaj z ruško godbo na pihala načrtujejo promenadne koncerte v mariborskem mestnem parku, Rušah in nazadnje še v Lovrencu.

 

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=