Francosko o Slovencih, slovensko o Francozih

nedelja, 25. avgusta 2019, avtor Marija O. Novak, fotografinja: Mateja Glavica (Foto Javornik)

V petek so v šolski avli pripravili literarni večer, posvečen znanstvenemu delu dr. Antonije Bernard in predstavitvi knjige Slovensko o Francozih, francosko o Slovencih, ki je izšla 2018. leta pri Slovenski matici. Odlično jo je prevedla Jelka Kernev Štrajn.

Najprej je o njenem življenju in delu spregovoril njen osebni prijatelj, velik poznavalec ter urejevalec njene literarne in znanstvene dediščine Franc Verovnik. Povzel je najpomembnejše postaje na njeni življenjski poti, od mladosti v Lovrencu pa do življenja in dela v Parizu. Predstavil je tudi knjigo znanstvenih razprav, ki jo sestavljajo razprave, ocene in poročila o slovenski zgodovini, o slavistiki tako doma kot v Evropi ter o književnosti. Izpostavil je njen izredno kritičen pogled na slovensko zgodovino in jezik ter pomen njenega znanstvenega dela, s katerim je veliko prispevala k prepoznavnosti Slovenije v Franciji in tudi v evropskem prostoru.

O tem, kako je prišlo do izdaje knjige, je povedala dr. Ignacija Fridl Jarc, urednica in tajnica pri Slovenski matici. Čeprav dr. Antonije Bernard osebno ni poznala, je preko njenih znancev, literarnega dela in člankov lahko spoznavala veličino in pomen te znanstvenice z lovrenškimi koreninami. Povedala je, da je izbor člankov za knjigo pripravila ddr. Marija Stanonik, sicer literarna zgodovinarka, folkloristka in poznavalka slovenske književnosti. Ddr. Marija Stanonik je napisala tudi uvod v knjigo, v katerem je poudarila časovni okvir nastanka razprav, ki je pomemben tudi zaradi perspektive človeka, ki svoje delo opravlja zunaj meja rodne domovine in lahko ima zaradi tega velikokrat bolj odprt in neodvisen pogled na domače razmere.

Pater prof. dr. Edvard Kovač je povedal o prijateljstvu in znanstvu z dr. Antonijo Bernard. Tudi on je doktoriral v Franciji, in danes morda celo več časa preživi v Franciji kot v Sloveniji. Povedal je, da v njenih delih ni šlo samo za osveščanje Francozov o Slovencih, ampak za mnogo več. Francoze je znala pritegniti tako, da je izpostavila svoj pogled in francoskemu kritičnemu duhu napisala lastno kritično oceno. Po njenem mnenju smo bili Slovenci v svojih predstavitvah vsaj preveč romantični, če že ne tudi apologetski. In če se kaj upira francoskim intelektualcem, potem je to ideološki diskurz. Zato se je avtorica poleg avtokritičnosti zelo dobro izognila običajni slovenski ideološki govorici. To pa je pomembno tudi za nas Slovence, zato bi objava razprav Bernardove zaslužila večjo odmevnost v slovenski javnosti.

Pariško in domače vzdušje sta z glasbo pričarala tudi Sara Steinbacher in Rene Črešnar, z odlomkom iz razprav v francoščini pa tudi Gaja Novak.  

Dr. Antonija Bernard, po domače Polhova Tončka, je tudi sama trikrat osebno sodelovala na Jezernikovih dnevih. V preteklih letih smo v tem času predstavili dve njeni literarni deli: Slovarček osirotelih besed in Cvetje bolečine. Dr. Antonija Bernard je leta 2017 postala častna občanka občine Lovrenc na Pohorju. Literarni večer je vodila Marija Osvald Novak.

Več fotografij na: http://www.fotojavornik.si/sl/francosko-o-slovencih-slovensko-o-francozih

 

 

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=