Lovrenški planinci na Visu

torek, 8. oktobra 2013, avtor Mateja Bečan, JOB; foto: udeleženci planinarjenja

Nižje septembrske temperature ozračja, še vedno toplo morje, pestra in neokrnjena flora in favna so kot nalašč za planinsko potepanje po Jadranu. Pod skrbnim in strokovnim vodstvom planinskega vodnika Branka Vračka smo se z dvema kombijema podali na enega najlepših jadranskih otokov – na otok Vis in tam aktivno preživeli tri dni.

Prvi dan smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili proti Splitu, od koder smo s trajektom prispeli na naš dolgo pričakovani cilj. Po kosilu smo poskakali v toplo morje, proti koncu popoldneva pa se peljali proti planinski koči, ki leži uro hoda višje od mesta Vis.

Planinska koča je, poleg koče sv. Gaudenta na Malem Lošinju, edina planinska koča na jadranskih otokih. Koča je urejena, ima kopalnico, prostorno kuhinjo in jedilnico ter štirinajst skupnih ležišč, kar omogoča dostojno bivanje med raziskovanjem po otoku.

 

Vsako jutro nas je z izvirnimi budnicami budil naš GRS reševalec Branko ter omamni vonj kave in pečenih jajčk, ki nam jih je pripravljala Brankova Tončka.

Moški del odprave je že prejšnji večer ob pivu naredil načrt poti: naš prvi cilj je bil, da prečkamo otok po severni strani. Iz mesta Vis smo se po ozkih uličicah podali nad naselje in po zgledno markirani poti nadaljevali pot po slikoviti pokrajini. Oči so se nam pasle na bujnem mediteranskem rastlinstvu, ki se ta čas šibi od plodov. Nabirali smo rožiče, manige (grm z živo rdečimi užitnimi jagodami), divji sladki janež, origano, žajbelj, lovor, brin in kaktusove plodove. Ravno v septembru modro cveti rožmarin, divji šparglji in jesenske ciklame.

Pot nas je vodila mimo mnogih zapuščenih naselij, od koder so ljudje skrivoma emigrirali predvsem v Ameriko. Kamorkoli je segalo oko, smo videli morje in sosednje otoke: otok Biševo, Jabuko, Svetac, Palagružo, Korčulo, Brač idr.

Po počitku na vrhu prelaza smo se spustili po eni najslikovitejših planinskih poti na otoku, proti nekdaj ribiškemu naselju, danes turističnemu mestu Komiža.

Žejni in lačni smo našli gostilno, kjer smo si privoščili tradicionalno komiško pito s slanimi ribami. Po obvezni kavici in sladoledu pa sta nas šoferja Branka odpeljala proti Sreberni plaži, kjer smo uživali v čistem in toplem morju. Dan smo zaključili z družabnim večerom, ko nas je obiskal domačin Siniša, dolgoletni prijatelj našega vodnika. Poklicni obramboslovec je pred petnajstimi leti službo obesil na klin. Od takrat se preživlja kot ribič, hkrati pa je tudi priznan amaterski igralec in ob njegovem poetičnem pripovedovanju o Visu in Višanih smo hipnotično obsedeli. Moški so že pred večerjo naredili plan hoje za naslednji dan, zato smo se po odhodu Siniše odpravili na naša skupna ležišča, kjer smo pred zasluženim spancem prejeli veliko dozo smeha, za kar smo poskrbeli vsi prisotni, še najbolj pa naš Branimir.

 

Tretji dan nas je čakala krajša, a tehnično zahtevnejša tura. Naš cilj je bil osvojiti najvišji vrh otoka. Ker je najvišja točka otoka Hum pod vojaškim nadzorom, do koder pristop ni mogoč, je za pohodnike markirana planinska pot do bližnjega sv. Duha. Na vsaki strani kamnite poti navkreber ta čas cveti resje, le da je v primerjavi z resjem na Pohorju meter in pol visoko. Kot preostala dva dneva je bilo sredi dneva zelo vroče in komaj smo čakali, da osvojimo vrh. Na vrhu nas je čakala kamnita kapelica sv. Duha, od koder je bil čudovit razgled na Komižo in bližnje otoke.

V nižino smo se vrnili skozi za dalmatinski otok netipičen gozd, kjer gozdna vegetacija spominja bolj na našo gozdno rastje. Ob poti smo obiskali znamenito Titovo špiljo, kjer se je Tito krajše obdobje skrival in snoval vojaške operacije med drugo svetovno vojno.

Nadalje nas je pot vodila po stezi, od koder smo občudovali neokrnjeno naravo: divjo samoniklo sivko in druge zeli ter dišavnice. Ženski del odprave je spet pridno nabiral zelišča in razne plodove, moški del pa je »resno« skrbelo ali bo v kombijih dovolj prostora za žensko »ozimnico«.

Po dobrem kosilu, zasluženem pivu in pretežno ženskemu izmenjavanju vtisov in mnenj, nas je naš vodnik peljal še na poslednje kopanje na Novi pošti. Željni plavanja smo poskakali v vodo in iz nje med drugim potegnili nenavadno bitje, ki je oddajalo črnilo. Kasneje smo od ribiča izvedeli, da je to morski zajček. Za zaključek dneva smo si z lučmi na glavah privoščili izlet v nekdaj vojaško strogo zastraženo podzemlje, polno dolgih hodnikov in prehodov, kjer je Jugoslovanska vojska dan in noč bdela nad morebitnimi »sovražniki« okoli otoka. Za zaključek smo naredili še nekaj skupinskih fotografij in se mimo predora, ki je bil grajen z namenom skriti vojaške ladje, odpeljali proti koči.

Na koči nas je čakal Željko, predsednik viškega planinskega društva s presenečenjem: fižolovo mineštro s klobasicami. Po obveznem aperitivu smo pojedli glavno jed in se kot zmeraj posladkali še s pehtranovo in rožičevo potico, ki jo je spekla gospa Marija. Branko O. nas je presenetil z igranjem na orglice, a zaradi zgodnjega vstajanja smo še pred polnočjo – zopet v smehu, zaspali.

V nedeljo smo se še po temi odpravili na trajekt. In ko smo se zadnjič ozirali proti otoku in naši koči, nam je bilo vsem hudo, hkrati pa smo bili hvaležni za te nepozabne dni medsebojnega druženja ter čudenja nad naravnimi in kulturnimi znamenitostmi otoka.

Da se v Lovrenc ne bi vrnili lačni, je kot vedno poskrbela Tončka, ki je za piko na i uredila okusno večerjo. V sproščenem vzdušju, ob topli peči in ob kozarcu rujnega smo končali našo odpravo na otok Vis in komaj čakamo, da jo še kdaj mahnemo preko meja, kjer se planine družijo z morjem.

 

UTRIP

Otok
poraščen s prelepim zelenjem.

Origano najdeš in
lovorov list.
Rožmarin se ponuja, ki
pomirja duha in telo.

Po janežu vse diši
in na drevesu se rogljičev strok smeji.

Vresje cveti,
žajbelj dehti in
ob potki ciklama cveti.

Ob hiškah se
bohotijo prelepi cvetovi,
po vrtovih pa rastejo
limone in pomaranče plodovi.

Po skalah
se martinčki love,
kače iščejo zavetje
in neprevidno prečkajo ceste.

Pajki si spletajo mreže,
vsak dan jih preverjajo,
če so mreže napete.
Planinci pa tega ne vedo
in jih skrbno trgajo.

Smokva se smeji,
ponuja svoj sad in
te napoti še k brinju,
ki zori.

Vidiš lahko še agave,
kaktuse in
prelepe ciprese,
ki se vzpenjajo do neba,
da vidijo svojega Stvarnika.

JOB, 30.9.2013 (vtis z Visa)

 

Odprava planincev na poti proti Visu title=
Odprava planincev na poti proti Visu
S trajektom iz Splita na Vis title=
S trajektom iz Splita na Vis
Prihod na Vis title=
Prihod na Vis
Idilične kamnite mestne ulice title=
Idilične kamnite mestne ulice
Lepi in užitni plodovi title=
Lepi in užitni plodovi
Predsednik planinskega društva je ponosno razkazal planinsko kočo title=
Predsednik planinskega društva je ponosno razkazal planinsko kočo
Pogled na staro jedro Visa title=
Pogled na staro jedro Visa
Jedilnica planinske koče title=
Jedilnica planinske koče
Odhod na izlet title=
Odhod na izlet
Vinska trta je na večinskem delu skoraj 800 hektarjev obdelovalnih površin otoka title=
Vinska trta je na večinskem delu skoraj 800 hektarjev obdelovalnih površin otoka
Pot je speljana po kamnitih stezah in starih cestah title=
Pot je speljana po kamnitih stezah in starih cestah
 title=
Osamela vas Oključna title=
Osamela vas Oključna
 title=
Nabrali smo veliko zelišč title=
Nabrali smo veliko zelišč
 title=
 title=
Po kateri poti v Komižo? title=
Po kateri poti v Komižo?
 title=
Spust proti Komiži title=
Spust proti Komiži
Plaža Srebrna title=
Plaža Srebrna
Planinska koča v večernem soncu title=
Planinska koča v večernem soncu
Čakajoč na večerjo smo delali načrte za prihodnji dan title=
Čakajoč na večerjo smo delali načrte za prihodnji dan
Siniša je povedal mnogo zanimivega o zgodovini in trdem življenju Višanov title=
Siniša je povedal mnogo zanimivega o zgodovini in trdem življenju Višanov
 title=
Branko in Branko, vodnik in glavni pomočnik title=
Branko in Branko, vodnik in glavni pomočnik
Spust proti Komiži title=
Spust proti Komiži
 title=
Vzpon priti najvišjemu vrhu Humu title=
Vzpon priti najvišjemu vrhu Humu
Cerkvica sv. Duha na Humu title=
Cerkvica sv. Duha na Humu
 title=
 title=
Jovanke v Titovi špilji title=
Jovanke v Titovi špilji
Prijetna poti po kamnitih ograjah title=
Prijetna poti po kamnitih ograjah
Skrivnosten ladijski predor title=
Skrivnosten ladijski predor
 title=
Morska prikazen? Ne, morski zajček. title=
Morska prikazen? Ne, morski zajček.
Vis je prevrtan s številnimi predori, nekateri so javno dostopni title=
Vis je prevrtan s številnimi predori, nekateri so javno dostopni
Na strelskih linah title=
Na strelskih linah
 title=
 title=
Zaključek v domačih krajih title=
Zaključek v domačih krajih