Nova pridobitev lovrenških gasilcev

petek, 12. junija 2020, avtor Slavica Rakovnik

V soboto, 6. junija 2020, so se v Lovrencu oglasile sirene gasilskih vozil. Na srečo ni šlo za intervencijo. V Lovrenc se je v spremstvu gasilskega voznega parka pripeljalo novo vozilo za gozdne požare. Skupaj s člani, pihalno godbo in občani smo ga pozdravili na gasilskem poligonu. 

Gasilska oznaka vozila je GCGP-1 – gasilsko vozilo za gozdne požare.  Namenjeno je gašenju požarov v naravi in prevozu vode na težje dostopne terene.  

Karakteristike vozila znamke Mercedes-Benz Atego 927 so naslednje:

  • največja dovoljena masa 11 t;
  • motor z 270 konjskimi močmi;
  • dolžina 6 m, višina 3 m;
  • medosna razdalja meri 3260 mm;
  • cevna zaščita za zaščito pred udarci vej;
  • posadka je 1 + 5, od tega so v podaljšani kabini 4 sedeži, obrnjeni v nasprotni strani vožnje, opremljeni z izolirnimi dihalnimi aparati (IDA); gasilci se lahko že med vožnjo opremijo za delo z IDA;
  • vgrajena je gasilska črpalka Rosenbauer NH 25 s pretokom 2500 l pri 10 barih in z visokotlačno stopnjo s pretokom 400 l pri 40 barih; rezervoar vode je velik 1800 l, kar zadošča za 9 minut konstantnega gašenja z enim ročnikom; 
  • nad črpalko je vgrajen navijak z visokotlačno cevjo premera 19 mm in dolžine 80 m, ki se lahko poveča na 100 m; namenjen je gašenju gozdnih požarov in stavbnih požarov.

Vozilo je opremljeno z opremo, primerno za posredovanja ob naslednjih nesrečah: poplave, toča, močan veter, žled, večje količine snega, požari v naravnem okolju, požari v urbanem okolju, pomoč pri reševanju z AED, reševanje ob porušitvi objektov, z višin in iz globin ter ob delovnih nesrečah v gozdu. 

Nekaj ključne opreme, ki je v vozilu:

4x izolirni dihalni aparat, cevi in armature za gašenje gozdnih požarov, pnevmatske blazine za razne tehnične intervencije, les za podlaganje, električni vitel in oprema za delo z vitlom, motorna žaga in višinski obrezovalnik ter oprema za delo z njima, reševalna motorna žaga, cevi in armature za gašenje požarov v urbanem okolju in industriji, 9 kilovatni elektro agregat, dodatni reflektorji in podaljški za delo z agregatom, črpalka za umazane vode ''mini Žolna'', nosilec za folijo za prekrivanje streh, oprema za posredovanje ob dimniških požarih, stikalna lestev, dva podpornika za podpiranje oslabljenih konstrukcij, oprema za odvzem vode iz talnega in nadzemnega hidranta, koritasta in zajemalna nosila za prenos ponesrečencev, oprema za zavarovanje kraja intervencije, vrvna tehnika za reševanje iz globin in z višin, oprema za prediranje kanalizacije, razno ročno orodje za izvajanje tehničnih intervencij. Za donirano orodje se gasilci iskreno zahvaljujejo Tovarni kos in srpov.

Nadgradnjo vozila je izdelalo podjetje GV Pušnik iz Slovenske Bistrice.

Vozilo je v velikem deležu sofinancirano iz razvojnih skladov Evropske unije, del projekta je pokrila Občina Lovrenc na Pohorju, delež pa so morali gasilci pokriti tudi iz lastnih sredstev. Za nabavo vozila je zelo zaslužen župan g. Marko Rakovnik in njegova ekipa, za kar se mu gasilci zahvaljujejo. Zahvala gre tudi vsem občinskim svetnikom in svetnicam za posluh in razumevanje. Prav tako bi se gasilci radi zahvalili vsem krajanom, ki jih skozi vsa leta podpirajo. Požarna varnost je osnovno poslanstvo PGD Lovrenc in s tem gasilskim vozilom bo posredovanje ob požarih in drugih intervencijah hitrejše, varnejše in učinkovitejše.

 
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=