Na začasnem delu na zemlji

ponedeljek, 22. januarja 2018, avtor Anžej Bečan

Pred pol stoletja je posadka Apolla 8 kot prva vesoljska odprava s človeško posadko obkrožila Luno in se vrnila na zemljo. Prav tisto leto se je v Lovrencu na Pohorju rodil polkovnik dr. Vojko Obrulj, ki ga je življenjska pot odnesla s podeželja v mesto na pestro vojaško karierno pot a se je ob jubileju vrnil v rodni kraj z biografsko, domoznansko in fantazijsko gledališko predstavo. 

V okviru Kulturnega društva Mlin Radomlje so Vojko Obrulj s sinom Leonom in Primož Vresnik, režiserjem in dramatikom, ki je prav tako rojen Lovrenčan, pričeli poleti 2017 snovati dramski tekst, ki že uvodoma napoveduje »smer leta«: »Vsi so gledali tja gor – proti Luni. Teleobjektiv Apoll 8 pa je fotografiral Pohorje.« in kmalu nadaljuje »Bog ni imel slabega dneva, ko je ustvarjal pohorske lepote. Tistega davnega leta 1968 sem prenehal biti možnost v vesolju. Prišel sem na zemljo.«.

Minulo soboto so avtorji zbranim sorodnikom, prijateljem in Lovrenčanom v polni dvorani kulturnega doma odigrali kar dve predstavi. S prepletom življenjske zgodbe, kjer smo Vojku sledili od brezskrbnih fantovskih let, preko služenja vojaškega roka in osamosvajanja Slovenije do družinskih radosti, zgodovinskih dejstev osvajanja vesolja in starih odlomkov člankov iz Večera o življenju, smo obiskovalci hkrati doživeli jubilantovih »pol stoletja lepote in borbe« in se v domišljiji nostalgično vračali v pretekle čase. S pravo mero resnih in filozofskih misli ter pristnimi humornimi vložki so igralci navdušili občinstvo, ki so vtise po predstavi še dolgo premlevali na pogostitvi domačih kmečkih žen in zeliščark. Dogodek je imel tudi humanitarno noto saj so izvajalci na predstavi zbrane prostovoljne prispevke podarili župnijski Karitas Lovrenc.

 

 

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=