Kje so tiste stezice

torek, 18. decembra 2018, avtor Sara Kraner, foto Goran Poglajen

Otroška folklorna skupina Jezernik iz Lovrenca na Pohorju deluje že četrto leto. Vanjo so vključeni otroci, ki res s srcem uresničujejo željo po ohranjanju starih običajev, šeg in navad. 

Njihov moto je »Pojdiva skupaj po stezici in prišla bova do babičine in dedkove hiše…«

Že četrto leto jih vodi Sara Kraner, ki je tudi sama predana odrasli folklorni skupini že 21 let.

Otroci skupaj z mentorico iščejo želje po spoznavanju starih običajev in navad in jih uresničujejo z raziskovanjem po kraju in literaturi. Na podlagi tega ustvarjajo dramske uprizoritve s plesom, pesmijo, navadami in šegami, ki so bile zastopane pri  različnih  opravilih in praznovanjih pri katerih so seveda sodelovali otroci. Tako si člani pridobivajo delna občutja in predstave kakšno je bilo življenje nekoč in ga seveda že znajo primerjati z današnjim.

Ob tem si pridobivajo pozitivne vrednote, ki jih je v današnjem času še zelo malo.

Veseli nas, da otroci kljub pestri ponudbi popoldanskih dejavnosti še vedno čutijo željo po odkrivanju starejših življenjskih obzorij, ki pa jim vsekakor predstavljajo preživljanje prostega časa v krogu prijateljev.

Tako je v nedeljo otroška folklorna skupina Jezernik iz Lovrenca na Pohorju predstavila svoj letni projekt in popeljala Lovrenčane v čase, ko se je kmetija nekoč odela v jesenske in zimske barve.

Otroci so skozi dramsko igro, petje, ples in starih običajev prikazali priprave otrok na praznike od jeseni do novega leta. Skozi predstavitev je bilo začutiti domače kmečko vzdušje, katerega pridih so dale prave bale in stari predmeti.

Bistvo predstave je bilo popeljati starejše v njihove spomine -  obdobje otroštva  ter mlajšim prikazati življenje nekoč v primerjavi z današnjim. 

Začutili smo lahko sodelovanje otrok pri kmečkem delu, ki velikokrat ni bilo lahko, vendar so si otroci kljub napornemu delu vzeli čas za zabavo, smeh in ples.

V njihovem večeru smo skozi dramatizacijo, ples, igro, navade in pesmi lahko bili del predstavitev od spravljanja živine iz planinskih pašnikov do domače hiše, obiranju in stiskanju grozdja, pripravljanje izbe za praznične dni, navada jutranjega odhoda k Zornicam (maši ob adventnem času), pripravi kolin do uresničitev želja pod smrečico, katere so krasile pomaranče, jabolka in  klobasa. 

Predstavitev so zaključili z bistvom »Vzemite si čas drug za drugega, sedite zvečer pred topel kamin in si podarite nasmeh za zaključek dneva. Takrat bo vaša izba postala tista iz starih časov – topla, prijazna in polna smeha – pripravljena za praznike.«

 
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=