Jesensko potepanje po Notranjski

torek, 25. oktobra 2016, avtor Blanka Kovačec, fotografije Blanka Kovačec in Milena Pečnik

Turistično društvo Lovrenc na Pohorju je v soboto, 22. 10. 2016, organiziralo izlet na Notranjsko. Izlet je organizirala in vodila Vanja Fela, ki je svoje delo odlično opravila. Izleta se je lahko udeležil vsak, ki je imel interes in čas, posebej pa so bili nanj vabljeni dobitniki priznanj Marjetica 2016. 

Tako se nas je 46 Lovrenčanov ob zgodnji 6. uri zbralo na parkirišču pri prireditvenem prostoru, od koder smo se z avtobusom odpravili proti Notranjski. Vedeli smo le, da bomo obiskali grad Snežnik, ostalo je ostalo skrivnost do zadnjega. Korak za korakom, v prijetni družbi ter v čudoviti jesensko pisani naravi smo odkrivali presenečenja enega za drugim.   

Najprej smo se ustavili v čudoviti kraški dolini Rakov Škocjan, ki je nastala iz kraške jame z udiranjem in rušenjem stropa. Sprehodili smo se po barvitem gozdu in si ogledali Mali in Veliki naravni most. Ker se nam je mudilo, je za raziskovanje te naravne znamenitosti zmanjkalo časa.
Sonce je poskušalo premagati megleni dan, ko smo prispeli do romantičnega Gradu Snežnik. Najprej smo si ogledali lovsko zbirko in Polharski muzej, ki sta v pristavi gradu Snežnik na ogled že od leta 1980.Izvedeli smo nekaj informacij o polhih, življenju polhov ter o tradicionalnem lovu na polhe – polhanju, ki je bilo na tem območju omenjeno že v 13. stoletju ter je še vedno aktualno.

Ko smo se odpravili na ogled gradu, je megla še vedno vztrajala.Popeljali so nas po najlepšem in najbolj znanem gradu v loški dolini, ki ima ohranjeno originalno opremo zadnje knežje družine izpred 2. svetovne vojne.Med ogledom so nas skozi okna pozdravljali sončni žarki, ki so nas prijetno ogreli, ko smo se vrnili na grajsko dvorišče. 
Ponovno smo se z avtobusom odpeljali novemu presenečenju naproti. Ustavili smo se ob Bloškem jezeru, kjer smo si ogledali park Idila in Brunarica ter poskusili dobrote domačnih ponudnikov.
Po prijetnem druženju in sprehodu okoli jezera je bil čas za novo presenečenje, novo nam neznano lokacijo. Prispeli smo pred Dvorano Bloški smučar.Ogledali smo si stalno razstavo in se seznanili z zgodovino bloškega smučanja in s starodavnimi bloškimi smučmi, ki spadajo med etnografske posebnosti slovenskega naroda. Že Janez Vajkard Valvasor je v Slavi vojvodine Kranjske pod naslovom Čudna hoja po zasneženih gorah prvi precej natančno opisal bloške smuči. Izvedeli smo veliko novega ter dva pogumna udeleženca oblekli v opravo bloškega smučarja in smučarke.
Potepanje smo zaključili s poznim kosilom. Po kosilu so podelili priznanja MARJETICA 2016 za lepo urejeno okolje.


Priznanje za lepo urejene hiše so dobili: Marta in Drago Kovačec, Marjana in Zdravko Šauc ter Irena in Bogdan Voginec; za balkon Štefka Brezočnik; za kmetijo pa kmetija Skrbejenk – Ana in Darko Brezočnik.

Po prijetnem druženju smo se v poznih večernih urah polni prijetnih vtisov vrnili domov.

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=