Delavnica peke kruha z medncami

četrtek, 15. novembra 2018, avtor Staša Pernat Lesjak, foto Mateja Glavica

Minulo soboto, 10. novembra 2018, je v Lovrencu na Pohorju potekala delanica peke z drožmi ali kakor jih tamkajšnje gospodinje imenujejo »mednce«. Celodnevna delavnica, ki jo je vodila mednarodno priznana mojstrica peke z drožmi, tudi Lovrenčanka, Anita Šumer, je potekala v več kot 200 let stari hiši Koča Dobnik. Deset udeležencev je z navdušenjem sledilo praktičnemu podajanju znanja gospe Anite, ki je z njimi delila trike in nasvete iz večletne prakse. Med drugim so iz prve roke spoznali kako ukrotiti droži, pravilno zanje skrbeti, kako speči 2 vrsti kruha, pico z drožmi, sladico ter pogačo. 

Delavnica je bila odličen družabni dogodek v domačnosti stare koče, ki ne bi mogla biti bolj primerna za takšno izjemno izkušnjo. Gospa Anita je svoje strokovno znanje podajala na izjemno dostopen in preprost način. S svojim žarom je nas tako navdušila, da bomo sigurno vztrajali v tej tradicionalni peki”, pravi udeleženka delavnice Breda. Druga udeleženka Špela pa dodaja: "Na koči Dobnik smo se preteklo soboto družili na enodnevni delavnici mojstrice Anite Šumer Peka z drožmi. Sprejela nas je odlična gostiteljica Staša, ki deli čudovito družinsko dediščino z gosti željnimi prvobitne narave. Vsi smo bili očarani tako nad vsebino tečaja, kot nad lokacijo, ki je prekrasna in človeka kar prevzame čarobnost skrbno opremljene koče in urejena, idilična okolica. Ko smo jedli drožpico, ki je bila božanska, sedeli na sončku zunaj, smo bili kot v devetih nebesih. Vsi smo se strinjali, da se na kočo Dobnik še vrnemo, prav tako k Aniti, mogoče na nadaljevalni tečaj."

Anita je peko z drožmi začela spoznavati nekje pred šestimi leti zaradi zdravstvenih težav svojega moža. Med raziskovanjem, kako mu omogočiti, da bi lahko še naprej užival kruh, je odkrila droži. Te so fermentirana zmes moke in vode oziroma t. i. divji kvas iz katerega lahko spečemo ne samo zdrav kruh temveč tudi vse ostale kvašene jedi. Kruh z drožmi je pripravljen samo iz moke, vode in soli. Zaradi naravne fermentacije je kruh lažje prebavljiv ter vsebuje več mineralov in vitaminov. 

Peka z drožmi jo je popolnoma očarala in kar hitro je odkrila, da je to njena strast. Z objavami na Instagramu (@sourdough_mania) in facebooku (Drožomanija) so tudi ostali odkrili njen izjemen talent. Anitin kruh je namreč prava umetnina. Pred peko v testo z britvico zareže različne vzorce, ki kruhu dajo značilen pečat. Zadnji dve leti se je celotna njena dejavnost preke samo še stopnjevala v duhu podjetnjiške tržne niše. Prepoznali so jo v tujini, kamor jo pekovski mojstri vabijo na vse kraje sveta. Sama organizira celodnevne delavnice ali krajše tri urne demonstracijke delavnice, prav tako tudi v tujini. Konec leta 2017 je v 1500 izvodih izdala tudi obsežno knjigo »Drožomanija« o peki kruha in peciva z drožmi. Letos je izdan že ponatis.

Anita Šumer ima na Instagramu več kot 65 tisoč sledilcev, njeni kratki filmčki pa imajo tudi po več kot 30 milijonov ogledov. 

Koča Dobnik, kjer so udeleženci svoje prve kruhe z družmi prekli v čisto pravi krušni peči, je bila popolna kulisa za takšen starinski način peke, katerega so se še nedolgo nazaj posluževale naše babice. Stara hiša je prenovljena in jo lahko v celoti najamete. Nahaja se nedaleč od centra Lovrenca na Pohorju, pa vendar sredi gozda, v popolni odmaknjenosti, ki vam zagotavlja intimo in popolno sprostitev. V hiši so štiri spalnice z 12 ležišči, velika jedilnica z lončeno pečjo, kopalnica in popolnoma opremljena kuhinja. Njena očarljivost pa pride še bolj do izraza ob prekrasno urejeni okolici, ki vam med drugim nudi še hišičo s finsko savno, velik prostor za žar ter prostor z odprtim ognjiščem za popolne družabne večere z vašo družino ali prijatelji. Več informacij boste našli na spletni strani koca-dobnik.si in na Facebooku.

Več fotografij na FotoJavornik.si.

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=