Čajanka

nedelja, 23. decembra 2018, avtor Milena Pečnik, foto Edo Goričan

Ne smemo poskušati,da bi
zdravili le del,
ne da bi zdravili celoto.
Ne poizkušajmo zdraviti telesa brez duše.
Če naj bosta zdrava telo in glava,
morate najprej pozdraviti pamet.
(Platon)

 
Zelo pomembno je torej zdravje. Tega se je zavedal človek že v najstarejših časih.  In koliko znanja in vedenja o tem je skritega v človeku. Na mnogo stvari smo večinoma pozabili. Kako prav je, da obudimo  kar je skrito in se spomnimo, kako pomembno je učiti se. To lahko počnemo iz narave, iz izkušenj, od starejših ljudi, iz knjig, … .
Za mostiščarje ob Bodenskem jezeru je dokazano, da so sušili dele rastlin z zdravilnimi učinki. Podobnih dokazov je veliko, od Inkov, do Aboriginov.
Takšna so torej znanja, ki jih je iz ljudskih kultur prevzela prva medicina (Na Kitajskem so zapisi Šen-Nunga stari pet tisoč let).
Tudi v Evropi so najstarejši prebivalci prav dobro poznali in uporabljali rastline, tiste za prehrano, tiste za lajšanje zdravstvenih tegob in tudi tiste strupene, ki so jim pomagale pri lovu.
Vsa ta znanja so vedno bolj iskana in zaželena. V Lovrencu na Pohorju se je zbrala skupina podobno mislečih že pred mnogo leti in ustanovila zeliščarski krožek. Veliko nas je, ki svoje znanje poglabljamo, zdi pa se nam prav, da del tega delimo tudi z naključnimi obiskovalci.
Pred desetimi leti smo se prvič odločili pripraviti čajanko, 
- tako pravo, 
- z domačim čajem v skodelici, 
- za mizo, na kateri je domače pecivo in goreča svečka, 
- s klepetom, ki je prijazen in obogati udeležence.
Deset let smo torej pekle pecivo (marsikatero tudi z zelišči), kuhale čaje in izbirale teme. Na vrsti so bile že zeliščne, potopisne, literarne, …
V letošnjem letu smo izbrale temo Vpliv črevesja na zdravje posameznika. Po odzivu obiskovalcev sodeč, je bila tema zelo aktualna, zanimiva in poučna, saj se premalo zavedamo kako je od delovanja črevesja odvisno naše zdravje in počutje. 
Andrej Seifried je strokovnjak na omenjenem področju. Pripravil nam je razumljivo predavanje, opremljeno s slikovnim materialom. Spoznali smo, da je tudi na črevesje – prebavila moč vplivati s pravilno in uravnoteženo prehrano. Seveda tudi pitje mlačne vode ni od muh (kdaj?, koliko?,…). 
Če pa težave kljub vsemu nastopijo, nam je naša terapevtka Mirica Rutnik pokazala in razložila kako si lahko pomagamo.
Tudi nad tem delom so bili udeleženci sila navdušeni.
Meni pa je bilo všeč tudi to, da so ljudje po končanem strokovnem delu posedeli in poklepetali.
Verjamem, da je zaradi čajanke imel kdo umirjeno  noč.
Zanimiv je bil odziv sokrajanke: »Že sedaj se veselim vaše naslednje čajanke«.
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=