Izlet na sv. Urban nad Muto

ponedeljek, 1. julija 2013, avtor Urban Cotič

Cerkev Sv. Urbana nad Muto leži tik ob meji z Avstrijo in je del Kozjaka. Izhodišče je cerkev sv. Simona nad Muto. Do nje pridemo tako, da se peljemo po cesti iz Lovrenca na Pohorju proti Dravogradu, nato po 33 km zavijemo v zaselek Gortina. Od tam nadaljujemo pot 10 km po strmi in lepo urejeni cesti proti Pernicam do cerkve sv. Simona.

Od tu se nam razprostre lep pogled na Dravsko dolino in Pohorje ter na drugo stran proti Uršlji gori, Peci in ob lepi vidljivosti tudi na Alpe.

Tu pustimo svoj avto in pot nadaljujemo po lepi, dobro markirani in ne preveč zahtevni poti. Ta se na začetku nekoliko vzpne, dokler ne pridemo do čudovite jase, kjer lahko najdemo različne rože, med njimi tudi srčno moč.

Od tu se nam razprostre pogled na Koralpe, kjer je pozimi smučišče in na vrhu observatorij. Po nekaj 100 metrih prispemo na cesto, po kateri hodimo 10 minut, mimo kmetije Čiček. Tukaj zapustimo cesto in se začnemo strmo vzpenjati. Vzpenjamo se približno 40 minut.

Pot vodi mimo rastišča divjega petelina. Ko pridemo na vrh, zagledamo tablo za državno mejo. Od tu naprej hodimo po grebenu, ves čas po obmejni poti.

Vmes pridemo do poseke, kjer je čudovit pogled na Avstrijo in tudi na Pohorje. Po 20 minutah hoje prispemo do cerkve sv. Urbana (1329 m). Poleg cerkve sta kapela in križ.

Če je vreme lepo in je toplo, se lahko udobno namestimo na travniku ob cerkvi in uživamo. Od tu naprej se lahko odpravimo do Košenjaka ali pa se po isti poti vrnemo nazaj. 


Podatki o izletu

Nadmorska višina izhodišča: 1059 m
Nadmorska višina cilja: 1328 m
Višinska razlika: 269 m
Čas hoje: vzpon 1 ura in 15 minut, spust 1 ura
Pot je dobro marikrana in ni zahtevna. Primerna je tudi za tiste z manj kondicije.

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=